tisdag 27 augusti 2013

Därför skall inte Leksand få spela i elitserien.

Snart drar eliterserien i hockey igång.
Tyvärr är inte mitt kära Södertälje med i år heller, och det säger jag inget om, man misslyckades totalt i kvalserien i våras. Så det är helt rätt rent sportsligt att SSK får ta nya tag i allsvenskan i år igen.
Ett annat lag som lyckades bättre i vårens kvalserie är det folkkära Leksands IF. Att kritiesera dem är som att svära i kyrkan.
Att folk håller på Brynäs och Leksand långt utanför Gästrikland och Dalarna har jag full förståelse för. De var grymma på 70-talet, och har allt varit "folkets" två lag ute i landet.
Men på sättet som Leksand ekonomiskt skötts är inte rättvist mot de andra föreningarna i vare sig allsvenskan eller elitserien. 
Det finns exempel på där två föreningar (varav Leksand varit den ena) som tävlat om att "signa" samma spelare. Leksand har då kunnat bjuda över den andra föreningen, VÄL MEDVETEN OM att man egentligen inte har ekonomi att lösa det helt, men att man har "backup" från kommunen. I små kommuner där alla känner alla, och där bygden sluter upp bakom sitt lag, blir det lätt svågerpolitik och att man inte kör rent spel.
Man har alltså kunnat köpa spelare, och göra en satsning som man inte har råd med, och som andra föreningar inte klarar (p g a ekonomin i dessa klubbar) och därigenom skaffat sig osportslig fördel gentemot de föreningar man konkurrerar mot.

Så här skriver SVT:s Uppdrag Granskning om en av alla "affärer" som Leksand varit inblandade i:
http://www.svt.se/ug/kommunen-skatteplanerade-at-hockeyklubben
Och Idrottens affärer hakar på:
http://www.idrottensaffarer.se/kronikor/2012/12/leksands-skulder-storst-i-svensk-idrott
Petterssons Blogg skriver:
"
Leksands IF, en av Sveriges mest anrika hockeyklubbar, har allvarliga ekonomiska problem. Under vintern har problemen blivit så stora att laget tvingats utnyttja statens lönegaranti för att kunna betala ut sina löner. Samtidigt som Leksands IF betalar spelare med skattepengar satsar klubben på ett återtåg till elitserien och leder just nu hockeyallsvenskan.
Leksands IF har trots skulder på 151 miljoner värvat en ny målvakt…"

Jag känner att detta inte är rent spel, att på skattebetalarnas och andra klubbars bekostnad, till vilket pris som helst, fuska sig till en plats i elitserien. SSK skall inte ha den platsen, det är inte det jag säger, men jag undrar vad trean i kvalserien, Timrå IK, tycker om detta?

Och vad tycker du, kära läsare?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar